Vasil Hadžimanov Band

O BENDU

VHB / VASIL HADŽIMANOV BAND

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja nov pristup džez muzici.

2001. godine, Vasil Hadzimanov Band izbacuje prvi album pod nazivom “11 razloga za…”, pod etiketom PGP-RTS. Prvi tiraž se rasprodao za samo tri meseca. Takođe su za svoj prvenac osvojili nagradu Beovizije 2002 za Najbolji debi album 2002. godine.

Leta 2002. godine, Vasil Hadzimanov Band se pridružuje Goranu Paskaljeviću i njegovoj filmskoj ekipi na snimanju dokumentarnog filma o Beogradu za ARTE televiziju. Vasil je komponovao muziku, a bend je, predvođen njihovim perkusionistom Bojanom Ivkovićem, glumio i svirao muziku u filmu. Vasilova muzika se takođe može čuti u filmu “011 Belgrade”, mladog austrijskog režisera Michael Pfeifenberger-a, kao i u filmu Raše Andrića "Kad porastem biću kengur".

2003. godine objavljuju drugi CD “Kafanki”, opet pod okriljem PGP-RTS-a, koji uspešno promovišu širom Evrope. Za ovaj album, bend osvaja nagradu na festivalu Sunčane skale 2003 za Najbolji instrumentalni album 2003 godine.

19-og novembra 2003. godine, VH Band nastupa na “Enter Music Festival“ u Beogradu, deleći binu sa čuvenim Joe Zawinul-om i njegovim bendom Zawinul Syndicate. čuvši kako bend zvuči uživo, Zawinul lično poziva Vasila i drugare da na proleće 2005. sviraju u njegovom novom klubu "Joe's Birdland", u Beču.

Juna 2004. godine, VH Band je pozvan od strane virtuoza Nigel Kennedy-ja da nastupe sa njim na njegovom velikom beogradskom koncertu. Ovo iskustvo je bilo prijatno iznenađenje za sve prisutne...

Avgusta 2005. godine, bend je predstavio muziku Balkana i bio jedini predstavnik Srbije i Crne Gore, na velikoj svetskoj izložbi Expo 2005 Aichi u Japanu, gde doživljava veliki uspeh i najviše posetilaca (preko 3000) na sceni EXPO DOME do tada.

Novembra 2005. godine, VH Band je održao tri koncerta,u Parizu, u okviru tradicionalnog jazz festivala kulturnih centara “Jazzy Colors” ponovo predstavljajući našu zemlju.

Marta, kao i Avgusta 2006. godine, održali su dva, sjajno posećena i pozdravljena, koncerta u Trstu (Italija).

Na proleće 2006. Vasil komponuje muziku za film “Stvar srca” reditelja Mike Aleksića, koji se predstavio i prikazao na mnogim filmskim festivalima.

Oktobra 2007., a ponovo u saradnji sa izdavačkom kućom PGP-RTS, izdaju svoj treći album pod nazivom “3” (Sega Mu e Majkata), koji su uspešno promovisali širom Srbije i Evrope.

U aprilu 2009. godine snimili su svoj četvrti album pod nazivom „Života mi“, koji je ocenjen od strane kritičara kao njihov najbolji do sada.

2013 promovisali su svoj peti album “Can you dig it?”, koji je ove godine, 2013., u DD formatu objavljen od strane OverJazz Records iz Hamburga (Nemačka), dok je CD objavljen za diskografsku kuću Zmex iz Beograda.

Takođe, od maja 2013. svi albumi VHBand-a će u digitalnom formatu biti objavljeni od strane već pomenute izdavacke kuće, OverJazz Records.

2016. Trenutno promovišu svoj šesti album,”Alive”, njihov prvi album snimljen uživo u pet različitih gradova, pet koncertnih dvorana. Specijalni gost na albumu je svetski poznat i priznat saksofonista i autor David Binney. Ovaj album objavila je američka izdavačka kuća ”MoonJune Records“ iz Nju Jorka.

Sva izdanja i muzika VHBand-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

U proteklih 15 godina, Vasil i njegovi muzičari su neumorno i sa velikim uspehom svirali njihovu muziku na koncertima i džez festivalima širom Srbije, kao i u inostranstvu:

Belgrade Enter Fest (sa Joe Zawinul-om), Beogradski Jazz Fest, Novi Sad Jazz Fest, Benefit koncert (Berlin-Nemačka), Porgy and Bess, Joe’s Birdland, Balkan Fever Fest (Beč-Austrija), Bratislava Jazz Days (Slovačka), Polichka Jazz Fest (Česka), EXPO 2006 Aichi, Nagoya (Japan), Jazzycolors Fest (Pariz - Francuska), Teatro Miela, Trst (Italija), Pecs Jazz Fest, Budimpešta (Mađarska), Niš, Valjevo, Smederevo, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac…. (Srbija), Podgorica, Cetinje, Nikšić, Budva, Kotor, Ulcinj...(Crna Gora), Banjaluka, Sarajevo, Mostar, Gradiška, Zelenkovac Jazz Fest… (Bosna), Skopje Soul and Blues Fest, Kumanovo Jazz Fest, Ohrid, Bitola, Kavadarci, Resen...(Makedonija), Maribor Lent Fest, Cerkno Jazz Fest., Novo Mesto, Ljubljana, Koper... (Slovenija), Opatija Jazz Fest, Pula, Poreč, Đakovo, Zagreb, Čakovec...(Hrvatska)...

VHBand je nastupao sa brojnim muzičarima kao što su:

Theodossi Spassov, Marko Đorđević, Toni Kitanovski, David Binney, Aleksandar Petrov, Bachar Khalife, Bisera Veletanlić, Brankica Vasić Vasilisa, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Wikluh Sky, Samir Kurtov, Dado Topić, Rosen Zahariev, Hana Vučićević, Nigel Kennedy, Vlatko Stefanovski, Jelena Jovović, Jasna Jovicević...

VASIL HADŽIMANOV / klavijature, klavir

Vasilovo klasično muzičko obrazovanje započelo je sa njegovih 5 godina u muzičkoj školi Stevan Mokranjac, u Beogradu (prof. Ljubinka Hadži-Jovančić).

1991. njegovo zanimanje za jazz obezbedilo mu je punu stipendiju za učešće u Interlochen Arts Camp-u, dva leta za redom, pruživši mu priliku da uči i svira sa jazz velikanima kao što su: Milt Jackson, Curtis Fuller, i Bayron Stripling, izmedju ostalih.

1992. se preselio u Boston gde, pod punom stipendijom, studira klavir i aranžman na Berklee College of Music. Diplomirao je 1995., a njegovi učitelji klavira bili su Ray Santisi i Lazslo Gardony. U toku studija na Berklee-ju, nastupao je sa mnogim poznatim Bostonskim muzičarima, kao i sa grupom „Sveti“ (Marko Đorđević i Bato Andonov), Leroy Jenkins-om (u njegovoj rep operi “Funky Faust”) i sa Paskal Bokar, afro-pop bendom sa kojim je išao i na američku turneju.

Septembra 1996. Vasil se seli u New York, gde nastavlja da sarađuje sa nekim od najboljih mladih muzičara. Istovremeno radi kao muzički programer u “TOMANDANDY” studiju (autori “Killing Zoe” i „Natural Born Killers“ soundtrack-a, producenti Lou Reed, Leonard Cohen, Laurie Anderson).

Nakon godinu dana provedenih u Velikoj Jabuci, odlučuje da se vrati u Srbiju i osnuje svoj, VASIL HADŽIMANOV BAND sa kojim je, proteklih 15 godina, neumorno i sa velikim uspehom, nastupao na koncertima i jazz festivalima širom sveta.

Vasil Hadžimanov Band je do sada objavio 6 albuma, koji su osvojili brojne nagrade, a njihova muzika proglašena je za umetnička dela od visokog nacionalnog i kulturnog značaja za Srbiju:

“11 razloga za…” (2001-Pgp Rts)

“Kafanki“ (2003-Pgp Rts)

“3 - Sega Mu e Majkata“ (2007-Pgp Rts)

"Života mi“ (2009-Pgp Rts)

"Can You Dig It?“ (2013-Zmex, SRB (CD) i OverJazz Records, GER (DD))

“Alive“ specijalni gost David Binney (2016-MoonJune Records, USA).

2011. SJF Records izdaje Vasilov prvi piano trio CD, pod nazivom „El Raval“, koji je dobio sjajne kritike, kako od publike, tako i od kritičara.

Predaje od 2011-te na Muzičkoj akademiji u Štipu, Makedonija, kao gostujući profesor i vođa odseka za jazz klavir.

Bavi se edukativnim radom privatno, kao i na mnogobrojnim radionicama uključujući i internacionalni projekat Tutti u saradnji sa Norveškim Ministarstvom kulture.

2015. Postaje moderator i domaćin muzičko-edukativnog serijala na RTV Vojvodina, pod nazivom “M Lab”, gde su mu gosti mnogobrojni eminentni muzičari kao što su David Binney, Bojan Zulfikarpašić, Koja (Disciplina Kitschme), Zafir Hadžimaov, Toni Kitanovski i mnogi drugi.

Iste godine počinje saradnju sa Bojanom Zulfikarpašićem. Njih dvojica, kao klavirski duo, nastupaju u Beogradu, Novom Sadu i Parizu i nailaze na jednoglasno sjajne kritike publike i kritičara.

2016. World Music Asocijacija Srbije i magazine Etnoumlje izdaju kompilacijsko CD izdanje povodom 25 godina rada Vasila Hadžimanova.

Nagrade:

2015 - nagrada Ministarstva kulture i informisanje i Ministarsta Inostranih poslova - "Zlatna značka" za doprinos kulturi

2014 - nagradu "Povelja" sa stauetom Vojin Mališa Draškoci koju dodeljuje World Music Asocijacija Srbije

2003 - na festivalu Sunčane skale za najbolji instrumentalni album, za album „Kafanki“

2002 - za Najbolji debi album na Beoviziji, za album „11 razloga za…”

Vasil je takodje komponovao muziku za igrane i dokumentarne filmove, kao i serije, među kojima su:

„Beograd - otići ili ostati“ Gorana Paskaljevića 2002. (Arte TV)

„Kad porastem biću Kengur“ Raše Andrića 2004.

„Košarkaši“ Dejana Zečevića 2005. (Propaganda/RTS)

„Stvar srca“ Mike Aleksića 2006. (Stvar Srca Production/Living Pictures)

„Sestre“ Vlade Paskaljevića 2011. (Monte Royal Pictures)

„Otvorena vrata“ Raše Andrića 2013. (Monte Royal Pictures)

Vasil je takođe i stalni član grupa:

- Trio Sveti (Marko Đorđević i Branko Trijić)

- Toni Kitanovski Trio

- Bace Quartet (Teodossi Spassov, Bachar Khalife i Aleksandar Petrov)

- Vasil Hadžimanov piano trio (sa Martin Đakonovskim i Alek Sekulovskim)

- Csaba Toth Bagi Balkan Union

- Misko Plavi Trio

Vasil je nastupao i snimao sa velikim brojem muzičara. Neki od njih su:

David Binney, Matt Garrison, Trilok Gurtu, Antonio Sanchez, George Garzone, David Gilmore, Reuben Rogers, Donny McCaslin, Tivon Pennicott, Adam Deutch, Marko Đorđević, Rodney Holmes, Chris Cheek, Danny Sadownick, Nigel Kennedy, Jeff Lockhart, Helge Andreas Norbaken, Finn Gutormsen, Fausto Becalossi, Rhani Krija, Bisera Veletanlić, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Brankica Vasić Vasilisa, Toni Kitanovski, Duško Gojković, Jovan Pavlović and ”Bengalo“, Bato the Yugo, Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski, Ayib Dieng, Paskal Bokar, “Ultranate”, Leroy Jenkins, Oscar Salas, Izzet Kizzil, Samir Kurtov, Koja (Disciplina Kičme), Bojan Z, Dušan Jeftović, Rambo Amadeus, Partibrejkersi, Bjesovi, Darkwood Dub, Sky Wikluh, Vojin Draškoci, Stjepko Gut, Lazar Tošić, Ljubiša Pavkoviđ, Dado Topić, Elvis Stanić, Rosen Zahariev, Hüsnü Şenlendirici, Gazmend Beriša…

MIROSLAV TOVIRAC / bas gitara

Rođen je 1983. godine u Gradačcu (BiH). Odrastao i školovao se u Bosanskom Šamcu.

Budući da mu je otac takođe muzičar (gitarista i producent), u muzici je od malih nogu. Već 15ak godina ima svoj studio u Šamcu, gde je naučio mnogo stvari snimajući, i svirajući različite muzičke stilove.

Svira bass gitaru, (kao osnovni instrument). Pored toga svira i bubnjeve i gitaru.

2007. godine se seli u Beograd, gde počinje da sarađje sa mnogim imenima pop rock, jazz, fusion scene...

BOJAN IVKOVIC / perkusije, scat vokal

Bojan Ivković je rođen 1975. godine u Vršcu.

Bubanj je učio još u najranijem detinjstvu, a prve zvanične nastupe izveo je sa lokalnim bendovima. Godine 1994. seli se u Beograd i postaje bubnjar najpriznatije bluz grupe “Hush”. Od 1999. perkusije postaju njegovo glavno interesovanje i profesionalno opredeljenje, tako da iste godine ulazi u sastav Vasil Hadžimanov Benda kao perkusionista. Iste godine u saradnji sa Pavlom Aksentijevićem i njegovim sinovima osniva grupu Zapis. Uporedo, Bojan je svirao i učestvovao u snimanju materijala i sa drugim bendovima: Sanja Ilić i Balkanika, Havana Whisper, Vroom, Kontrabanda itd. Tokom svog muzičkog stvaralaštva Bojan je učestvovao na brojnim domaćim i inostranim Jazz i World Music festivalima, aktivno učestvovao u formairanju desetak albuma i doprineo snimanju mnogih drugih.

Od 2003. Bojan započinje edukativni i kreativni rad sa decom. Do danas, autor je i izvođač brojnih edukativnih interaktivnih programa, glumac u nekoliko serija za decu i voditelj brojnih dečijih muzilčkih festivala.

Bojan svira, peva, glumi i jaše u Beogradu.

BRANKO TRIJIC / gitara

Diplomirao je 2004. na Amsterdamskom konzervatorijumu za Džez muziku gde i osniva bend „Konzilium“. Bend svira autorsku muziku zasnovana na spoju tradicionalnog srpskog folklora i Džez muzike. PGP RTS objavio je kompakt disk pod nazivom „Konzilium uživo“ na kome se nalazi snimak sa koncerta „Decembar svira Džez“ u okviru festivala Kulturnog centra Beograda.

Od 2006 aktivan je na domaćoj sceni sarađujući sa mnogim imenima iz sveta džez, pop i rok i etno muzike (Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević, Rambo Amadeus, Slobodan Trkulja, Luis, Aleksandra Radović, Vasilisa, Ogi Radivojević, Deca Loših Muzičara, Emanuila,…)

Aktivno se bavi podučavanjem u Beogradu i Novom Sadu. Drži školu za đembe.

U toku studija u Amsterdamu Branko je svirao sa internacionalnim muzičarima:

Patrice Blanchard – bass, NY

Ali Rose-sabar, Senegal

Cissoko Mamadou – balafon, Gvineja

Konarak Reddy – guitar, India

Niti Ranjan Bishvas-tabla, India

Arie den Buer-drums, Holandija

Vasilis Karipis-percussion, Grčka…

Projekti:

Kao gitarista “Conservatorium Van Amsterdam Big Band“ orkestra učestvuje u projektu „Paulo Moera & CvA Big Bend” (P. Moera je poznati brazilski kompozitor i aranžer, dobitnik Gremi nagrade) i sarađuje na brojnim drugim projektima.

Sa sastavom „Jazz fiction“ iz Beograda nastupa na eminentnom festivalu „Silda Jazz“ 2000. u Haugesundu, Norveška.

Izvođač i saradnik u produkciji mjuzikla „Odiseja-silazak u Had“, u Atini 2005 (Autor Fotini Papadodima).

“Last Waterhole house band”; gitarista i lider “Fusion Session”-a.

“Afro Balkanic Crossroads Music Workshop; Conservatorium Van Amsterdam” – autor i predavač, spoj neparnih i parnih ritmova kroz prizmu Balkana i Afrike

Nastupa sa solističkom numerom na koncertu ‘’Slobodan Trkulja, Balkanopolis & Beogradska Filharmonija’’ u Sava centru 2005., pred 4000 ljudi u svojstvu specijalnog gosta.

’’Logo bend’’- koautor projekta čije se funkcionisanje zasniva na multimedijalnom kolektivnom improvizovanju članova benda u smeru kreiranja trenutne impresije ili fantazije (tekst, muzika, audio-vizuelna pozadina).

Druga interesovanja:

• Perkusije (Đembe, Sabar); pohađao lekcije u toku 2 godine u klasi Viktor Oskam-a (đembe), Ali Rouz – Sabar

• Muzika drugih kultura (Indija, Brazil, Afrika)

• Škola tonskog snimanja i produkcije ‘’Music factory‘’, Avala Film, Beograd

• Komponovao muziku za dva dokumentarna filma u produkciji zavoda za unapređivanje obrazovanja: „Modro i Zeleno“

Osnivač Beogradske škole gitare.

PREDRAG MILUTINOVIC / bubnjevi

Rođen 28.03.1990. godine u Kragujevcu.

Pohađao privatne časove za džez bubanj kod prof. Dušana Ivaniševića.

Prva muzička iskustva sa bendom stiče sa 15 godina, sa članovima sastava "Oktava" muzičke skole u Kragujevcu. Nakon toga se seli u Beograd i započinje saradnju sa fank bendom "Rich Bitch".

U Beogradu upoznaje brojne muzičare sa džez scene, i ubrzo ostvaruje saradnju sa istima u džez klubvima Ptica i Čekaonica.

2012 godine postaje član Maks Kochetov kvarteta i Vasil Hadžimanov Band-a.

Imao je čast da svira sa velikanima strane i domaće scene:

Bob Mover, Joe Cohn, Peter Mihelich, Stjepko Gut, David Jarh, Jure Pukl, Milan Nikolić, Predrag Revišin, Vanja Kevrešan, Sava Miletić ...

NAJNOVIJE VESTI

ALBUM ALIVE JEDNO OD NAJBOLJIH IZDANJA U 2016

28-02-2017

Album „Alive“ proglašen je za jedno od najboljih izdanja u 2016-oj godini od strane prestižnog američkog magazina „DownBeat“!

20 GODINA NA SCENI

01-02-2017

Ove godine – 2017, VHBand slavi 20 godina postojanja i rada na muzičkoj sceni.

SNIMANJE NOVOG ALBUMA

20-01-2014

Februar, 2017. VHBand objavljuje prvo vinyl izdanje albuma „Alive“ pod etiketom muzičke kuće metropolis iz Beograda.

ALBUM ALIVE

22-04-2016

Fizičko izdanje (hard copy) novog albuma “ALIVE”, možete poručiti i putem mejla office@vhband.com Pošiljka, za područje Srbije, se plaća pouzećem, odnosno po prijemu pošiljke.

PRODAVNICA

Vist Our Store

VIDEO

Pogledajte naše video klipove!

Video
Izvršni producent Nataša Hadžimanov Web dizajn Dragan Dražić Logo dizajn Petar Kilibarda Razvoj i programiranje Vojislav Pavić